API & Library

2017 Yılının En Yeni Android Kütüphaneleri

İyi bir geliştirici asla Amerika’yı yeniden keşfetme işine girmez. Var olanı geliştirmeyi amaçlar. Bu bağlamda Android geliştiricileri, kendi uygulamalarında özgürce kullanabileceği canlı ve güçlü bir özgür yazılım kütüphane eko sistemine sahiptir. Geliştiriciler bu kütüphaneleri diledikleri gibi kullanabilir. Bunun yanında gelişimlerine destek olabilir.

Bende size bu makalemde 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarında piyasaya sürülen en iyi 10 Android kütüphanelerinden haberdar etmek istedim.

1- Lottie

Lottie, Android ve iOS için, Adobe After Effects animasyonlarını Bodymovin (Animasyonları SVG / Canvas / HTML + JavaScript’e dışa aktarmak için After Effects eklentisi) ile json olarak dışa aktaran ve mobil ortamda yerel olarak ayrıştıran bir mobil kitaplıktır.

Bu kütüphanenin uygulandığı bir örnek Android uygulaması Google Play‘de bulunmaktadır.Gayet başarılı bir kütüphane olduğunu düşünüyorum.2 ay gibi kısa bir sürede 9000 aşan Github kullanıcılarının beğenmiş olduğu bir kütüphanedir.

Lottie kütüphanesine https://github.com/airbnb/lottie-android linkinden ulaşabilirsiniz.

2-StyleableToast
Android uygulamanıza ve kullanıcı deneyiminize ekstra benzersiz bir his veren, çeşitli stil seçenekleri olan Toast pencereleri yaratmanızı sağlayan bir kütüphanedir. StyleableToast, klasik olan gri renkteki Toast penceresinden kurtulup,  istediğiniz renk ve görselleri kullanarak yeni görünümlü Toast pencerelerini oluştur.

StyleableToast kütüphanesine https://github.com/Muddz/StyleableToast linkinden ulaşabilirsiniz.

3-PreviewSeekBar

Google Play’de Filmlerin tanıtım videolarında da kullanılan, videonun önizlemesini sağlayan bir kütüphanedir. SeekBar ile videoyu ileri geri aldığınızda, o anki video bölümünü önizleme şeklinde gösterir.

PreviewSeekBar kütüphanesine  https://github.com/rubensousa/PreviewSeekBar linkinden ulaşabilirsiniz.

4- Store

Store,  Asynctask mantığıyla veri yükleme ve cache’leme yapan bir kütüphanedir. Store, uygulamanızda veri getirme, ayrıştırma, depolama ve alma işlemlerini basitleştiren bir sınıftır. Store kütüphanesi içindeki sınıflar, tek yönlü bir veri akışına bağlı olan RxJava ile oluşturulmuş bir Reactive API’yi ortaya çıkarırken, Repository pattern benzer.

Bu kütüphanenin dokümantasyonu gerçekten kapsamlı ve kesinlikle denemeye değer işlevleri bulunmaktadır. Veri talepleri, ön bellekleme ve ayrıştırma gibi birçok akışları kontrol edebilirsiniz.

Store kütüphanesine https://github.com/NYTimes/Store linkinden ulaşabilirsiniz.

5-FadingTextView

FadingTextView kütüphanesi, birkaç saniyede bir içeriğini otomatik olarak değiştiren bir TextView yapmanızı sağlar.

FadingTextView kütüphanesi https://github.com/rosenpin/FadingTextView linkinden ulaşabilirsiniz.

 

6- Boxing

Boxing kütüphanesi, bir multimedya selector’dır. Bu kütüphanenin özellikleri şunlardır:

  • Özelleştirilebilir arayüz sağlar
  • Bir ya da birden fazla seçilen resimleri, önizleme ve crop(kırpma) işlemi yapıbilir
  • Gif resimlerini desteklemektedir.
  • Videoların listelenebilmesini sağlar.

Boxing kütüphanesi  https://github.com/Bilibili/boxing linkinden ulaşabilirsiniz.

7- CoordinatorTabLayout

CoordinatorTabLayout , TabLayout ve CoordinatorLayout kombinasyonunu hızla uygulayan özel bir kütüphanedir. Aşağıdaki gif’de nasıl çalıştığını kontrol edebilirsiniz.

CoordinatorTabLayout kütüphanesi  https://github.com/hugeterry/CoordinatorTabLayout linkinden ulaşabilirsiniz.

8- Shortbread

Shortbread, @Shortcut kullanılarak açıklanan etkinlikler ve yöntemler için uygulama kısayolları(dip notları) oluşturur. AndroidManifest dosyasını değiştirmenize gerek kalmadan, ekstra  XML dosyaları oluşturmadan veya kısayol yöneticisini kullanmanıza gerek kalmadan Shortbread kütüphanesiyle size bu özellik sunulmaktadır.

Shortbread kütüphanesi  https://github.com/MatthiasRobbers/shortbread linkinden ulaşabilirsiniz.

9- CameraFragment

CameraFragment, uygulamanıza bir kamera işlevselliğini kolayca entegre etmenizi sağlayan bir Fragment uygulamasıdır.

CameraFragment, kamera görünümünü doğrudan önizler ve cihaz yakalamak veya yönetmek için kolay bir API sağlar. Kendi düzeninizi ayarlayabilir ve CameraFragment kullanarak kamerayı kontrol edebilirsiniz.

CameraFragment kütüphanesi  https://github.com/florent37/CameraFragment linkinden ulaşabilirsiniz.

10-ShimmerRecyclerView

Görünümlerin yüklendiğini belirtmek için, yüklenme işlemi yapılırken parıltı  bir görsel sunan özel bir RecyclerView uygulamasıdır. RecyclerView, parıltı görüntüsünü kontrol etmek için dahili bir adaptöre de sahiptir.

ShimmerRecyclerView kütüphanesi  https://github.com/sharish/ShimmerRecyclerView linkinden ulaşabilirsiniz.

Bülten
Bültene abone ol

Bültene abone olarak yeni makalelerimden haberdar olun.