UI/UX

Android Fragment’te Kolayca Yapılan 5 Yaygın Hata

Arayüze sahip yazılım projelerinde kullanıcı dostu tasarımlar oluşturmak müşteri potansiyelini fazlasıyla olumlu etkilemektedir. Android uygulama geliştirmede kullanılan Fragment, kullanıcı dostu olma sebebiyle Google Play uygulamasında dahi kullanılmaktadır. Yalnız Fragment karmaşık yaşam döngüsüne sahip olmasından dolayı projelerde bazen hata ayıklama zor olabilmektedir.

Projede Fragment kullanırken yaşanan sorunlardan bazılarını kodlar inceleyerek kolayca önlenebilir. Bu makale de Android uygulamalarda Fragment kullanırken sıkça yaptığımız 5 hata ve çözümünden bahsedeceğim.

1-   SavedStateInstance’ı kontrol etmeden yeni bir Fragment oluşturma

Activity sınıfında, Fragment sınıfını kullanan tasarımınız varsa, onCreate içinde Fragment kullanabilirsiniz.

Hata

Yukarıdaki kodu kullandığınızda bir sorun oluşacaktır. Activity sonlandırılıp, geri yüklediğinde tekrarlanan yeni bir Fragment oluşturulacaktır.

Hatanın Çözümü

Oluşturduğunuz Fragment’ı her zaman saveInstanceState == null kontrol içerisine alırsak, sorun çözülür.

Bu çözüm, mevcut Fragment geri yüklenirse yeni bir Fragment’ın oluşturulmasını ve işlem görmesini engelleyecektir.

2- Activity içinde Fragment’ a erişim

Bazen Activity sınıfında Fragment’a erişmek isteyebiliriz. Erişmek istediğiniz Fragment’ı global alanda referans tutarak, erişim yapabilirsiniz.

Hata

Her bir Fragment’ın yaşam döngüsü vardır. Sistem tarafından sonlandırılır ve geri yüklenir. Bu, belirtilen orijinal Fragment’ın artık orada olmadığı anlamına gelir.
Activity’de bir Fragment referansı tutarsak, referansı doğru Fragment’a güncellememiz gerekir. Bu durumu çözmezseniz  yanlış Fragment üzerinde işlem yapmanıza sebep olur.

Hatanın Çözümü

İlgili Fragment’a tag ekleyin.

Erişmeniz gerektiğinde, bunun yerine fragment transaction kullanabilirsiniz. Fakat Fragment ve Activity (veya ana fragment) arasındaki bu tür iletişimi yine de en aza indirmeliyiz.

3- Fragment onSavedStateInstance metodunda View erişimi

Bazen Fragment sistem tarafından  sonlandırıldığında kaydedilecek bazı görünüm bilgilerine erişmek isteriz. Örnek kod;

Hata

Eğer Fragment sonlandırılmışsa ve bunun yerine başka bir Fragment ile değiştirilmişse, Fragment’ın onViewDestroy ()  metodu çağrılır. Fragment hala orada olduğundan onSaveInstanceState çağrılmaz. Ama Fragment’ın görünümü artık yoktur. Daha sonra, Fragment’ların  sistem tarafından sonlandırılması durumunda o zaman onSaveInstanceState çağrılır. Ancak bağlamaya erişim boş olduğundan ve bu kod tarafından yapılması amaçlanan hiçbir şey çalıştırılmayacaktır. binding değeri boş olduğundan kod tarafından yapılması amaçlanan hiçbir şey çalıştırılmayacaktır.

Hatanın  Çözümü

Görünümden erişmek istediğiniz her şeyi onSavedStateInstance’ten önce yapılmalı ve başka bir yerde saklanmalıdır.

4- Add ve Replace metodlarının kullanım tercihi

Bir Fragment ile ilgili işlem yapmak için, replace ve add metodlarını kullanmalıyız. Bazen hangisini kullanmamız gerektiği konusunda kafamızda sorular oluşabilir.

Add metodunu kullanmanın yararı, alttaki Fragment’ın görünümünün yok edilmemesini ve üstteki Fragment dışarı çıktığında asla yeniden oluşturulmasına gerek kalmamasını sağlayacaktır. Aşağıda size fikir verecek bazı senaryo bulunmaktadır.

  • Eklediğiniz altdaki Fragment, yüklenmesi uzun zaman alan bir şeyse, üstteki  Fragment dışarı çıktığında tekrar yüklenmesini önlemek ardından replace yapmak yerine üstteki Fragment’ı eklemek isteyebilirsiniz.

Hata

Yukarıda bahsedilen senaryo nadir durumlarda gerçekleşir. Dezavantajları olduğu için add metoduna olan ihtiyaç sınırlı olmalıdır. Peki neden add metodunu mümkün mertebe az kullanmalıyız?

  • Add metodunu kullanmak, alttaki Fragment view elementlerini görünür tutar ve gereksiz yere daha fazla bellek dolar.
  • Yığın içinde birden fazla Fragment olması ve görünür olması, hepsinin birlikte geri yüklendiği zamanlarda geri yükleme sorunlarına neden olabilir.

Hatanın Çözümü

Fragment’ları kullanırken daha çok add metodu yerine replace metodunu kullanmayı tercih etmenizi öneririm.

5- Fragment etiketlemede sınıf isminin kullanımı

Bazen daha sonra bulabilmek için Fragment’ı etiketlemek isteriz. Uygun olduğu için, sınıfın basit adını kullanarak etiketleyebiliriz.

Hata

Android’de, Proguard veya DexGuard kullanarak sınıf adını gizleriz. Ve süreç boyunca, karmaşık hale getirilmiş basit ad,  diğer sınıf adlarıyla çakışabilir.Nadir olabilir, ancak gerçekleştiğinde saçınızı çekmenize neden olabilir.:)

Hatanın Çözümü

Sınıf ismi kullanmak yerine etiket olarak sabit veya kurallı bir ad kullanmayı düşünün. Bu, benzersiz olmasını daha iyi sağlar.

 

Kodlarınızı inceleme esnasında yukarıdaki 5 ipucuna dikkat ederek tonlarca garip ve tekrarlanması zor sorunu önlemenize yardımcı olacağını umuyorum.

Kaynak

1-https://medium.com/mobile-app-development-publication/7-common-mistakes-easily-made-with-android-fragment-6fc85c44e783

Bülten
Bültene abone ol

Bültene abone olarak yeni makalelerimden haberdar olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir