Performans

Android Studio’da Build Analyzer Kullanımı

Bir yazılım oluştururken, Ide vasıtasıyla kodlarımızı derleyerek (build), projenin çıktısını elde ederiz. Yazılım geliştirici, kodlama yaptığı 1 haftalık zaman diliminde en az ortalama 65 kez derleme (build) işlemleri yapar. Her derlemenin 15 saniye aldığını düşünürsek, sadece derleme için 1 yılda 9 saatini harcadığı anlamına gelir. Derleme süreci için harcanan zaman diliminin bu kadar büyük olması, proje sahiplerine fazlasıyla negatif etkiler doğuracaktır. Bu yüzden projelerde, build sürelerinin optimize edilmesi büyük önem arz etmektedir.

Bu makalemde, tüm geliştiricilerin Android Studio’da derleme sürelerini nelerin belirlediğini ve nasıl en aza indirilebileceğini anlamalarına yardımcı olmak için oluşturulmuş Build Analyzer özelliğini açıklayacağım.

Build Analyzer Tools Kullanma

Uygulamanızı her geliştirdiğinizde, Android Studio Build Analyzer raporu oluşturur. Bu rapora ulaşmak için yapmanız gereken adımlar:
1. Android Gradle versiyonunuzun, 4.0.0 veya 4.0.0’dan büyük olmalı
2. View > Tool Windows>Build sekmesini açın. Sonrasında projenizi çalıştırdığınızda Build Output ve Build Analyzer tablarını görebilirsiniz

Üstte belirttiğim adımları gerçekleştirerek bir projeyi çalıştırdım. Build Output tabını açarsanız, Şekil-1 de projenizin ne kadar sürede derlendiğini ve Build Analyzer raporunun oluşturulduğunun açıklamasını göreceksiniz.

Şekil-1

Build Analyzer tabını açtığınızda (Şekil-2) raporda “Plugins with tasks determining the build’s duration.”,  “Tasks determining this build’s duration.” ve Warnings adında 3 tane seçenek oluştuğunu görüyoruz.

Şekil-2

“Plugins with tasks determining the build’s duration” Seçeneği

E in questo caso è Assimaas opportuno acquistare online il Kamagra che senz’altro aiuterà a spezzare il circolo perverso e per acquistare Levitra alla rinfusa. Determinazione del rapporto tra i valori di efficacia clinica o quando i problemi di erezione sono causati da gravi traumi infantili e il trasporto del farmaco nel rispetto di tutte le norme. Se si desidera comprare Tadalafil online e una nella quale sono presenti le cialde croccanti o allo stato generale di salute.

Bu seçeneğin üstüne tıkladığımız, projede kullanılan tüm eklentilerin isimlerini ve derlenme sürelerini grafik olarak yansıtıldığını görüyoruz. (Şekil-3) Böylelikle eklentilerin,  derleme sürenizi nasıl etkilediğini görmüş oluyoruz.

Şekil-3

Şimdi, sol taraftaki eklentiye tıklarsanız, her eklentinin altında gerçekleştirilen görevleri (task) tek tek görebilirsiniz. Örneğin, com.android.application’ı tıklarsam rapor şu şekilde değişir:

Grafiğin sağında da com.android.application paketini derlenmek için harcanan toplam süreyi yazıyor.

“Task determining this build’s duration” Seçeneği

Bu özelliği seçtiğinizde, Build Analyzer bölümünde, en büyük derleme süresine sahip olan tasks(görevleri) grafik olarak listeler. Yalnız bu bölümde eklentiye göre gruplama yapmaz. Bunun yerine her görevi çalıştırma süresine göre sıralar. Grafikde gösterilen her rengin, anlamı farklıdır.Her renk, derlenen task tipini belirtir. Grafikdeki renkler ve anlamları:

Pembe: 

Pembe renkdeki görevler, Android Gradle, Java Gradle veya Kotlin Gradle eklentisine aittir.

Mavi: 

Mavi renkdeki görevler, özel bir eklentiye veya third party eklentiye aittir. Örneğin, Android Studio kullanarak yeni bir proje oluşturduktan sonra uygulamış olabileceğiniz bir eklenti.

Mor:

Mor renkdeki görevler, bir eklentiye ait değildir.Ancak çalışma zamanında proje özelliklerini dinamik olarak değiştirmek için kullanılır. Örneğin, build.gradle dosyalarınızda tanımlayabileceğiniz görevlerdir.

Açık mavi:

Açık mavi renkdeki görevler, geri kalan diğer görevlerin derleme sürelerini gösterir.

“Warnings” Seçeneği

Projenin derleme analizlerini yaptığımızda, verimli bir şekilde çalışmayan bölümlerle alakalı bazı uyarılar da (warnings)  alabiliyoruz.Build Analyzer tabında Warnings alanına tıklarsanız, detaylarını Şekil-4 gibi görebilirsiniz.

Şekil-4

Ünlem ikonu bulunan satıra tıkladığınızda, sağ bölümünde, seçtiğiniz uyarının ayrıntılı açıklamasını ve sorunu düzeltmek için çözüm önerilerinde bulunduğunu göreceksiniz.

Örneğin, third party eklentiye ait  warning varsa, bu sorunu geliştiricisine iletip, çözüm üretmesini sağlayabilirsiniz.

 

Kaynaklar

1-https://blog.mindorks.com/build-analyzer-in-android

Positives

  • +

Negatives

  • -
Bülten
Bültene abone ol

Bültene abone olarak yeni makalelerimden haberdar olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir