Veritabanı & Web Servis

Android Uygulamadan Firebase’e Resim Yükleme

İnsanların, hayatını kolaylaştıran veya eğlenceli zamanlar geçirmesini sağlayan Android uygulamalar içinde kullanılan veriler farklı şekillerde depolanmaktadır. Bu yöntemlerde biri ve çoğunlukla kullanılan yöntem,  verilerin uzak sunucularda tutulmasıdır.

İçerikleri, verileri çok sayıda olan uygulamalar bir web servis aracılığı ile verilerini sunucudaki veritabanında tutmaktadır. Böylelikle yazılımcılar, Android cihazın daha az şarj tüketmesini ve uygulamanın daha performanslı çalışmasını sağlamış olurlar.   Android uygulamada web servis kullanımı anlatan “RESTful Web Servisi ile Post ve Get işlemleri” başlıklı makalemi okuyarak bu konuyu uygulayabilirsiniz.

Bu makalemde ise Android uygulamadan yüklenen bir resmin, Firebase sunucu sistemine nasıl veri gönderilebileceğini anlatacağım.

Firebase Nedir?

Firebase , JSON verilerimizi uzak bir sunucuda gerçek zamanlı olarak depolayabildiğimiz, bulut (Cloud) tabanlı bir platformdur. Veriyi sunucu da gerçek zamanlı olarak depolamak demek, Firebase sunucu tarafında (BackEnd) bize sağlamış olduğu servis desteği sayesinde, veri tabanında gerçekleşen her değişiklikten anında haberdar olabilmemizi sağlaması anlamına gelir.

Firebase Alt Yapısını Kullanarak  Nasıl Uygulamalar Yapılabilir?

  • Bir sohbet uygulaması yapabiliriz.
  • Kullanıcıların paylaşım yapabildiği ve diğer kullanıcıların bu paylaşımları anlık olarak görebildiği sosyal bir platform kurabiliriz.
  • Kullanıcıların birbirileriyle yarıştığı online bir yarışma uygulaması geliştirebiliriz.
  • Birden çok kullanıcının hem mobil cihazlardan hem de bilgisayarlardan erişebildiği bir stok takip sistemi kurabiliriz.

Örneğimizi uygulamak için işlemlerimize başlayalım.

1- Firebase Kurulum

Firebase ile ilgili bir işlem yapacaksanız gmail hesabınız ile Firebase sitesinde oturum açmalısınız. Firebase console sayfasını açıp, karşınıza çıkan ekranda Add Project bölümünü seçerek işlemlere başlayın. Bu işlem ile birlikte oluşturacak olduğunuz Android uygulamanızı Firebase sistemine tanıtmış olacağız.  Add Project bölümünü seçtikten sonra  açılan Create Project sayafasında uygulama ismini yazmalısınız. Bu sitede Create Project butonunu seçtiğinizde, sistem size Android mu Ios mu uygulama geliştireceğini soracaktır. Siz tabiki Android seçmelisiniz.:)

Android App seçtikten sonra aşağıdaki ekran çıkacaktır.Uygulamanızın paket ismini yazıp, Register App tıklayınız.

Yeni ekranda olan download butonuna basıp, indirilen google-services.json dosyasını  Proje Ana Dizin ->app dizininin içine yerleştirin.

2- Firabase Sistemine İzin Verme

Uygulamanızın Firebase Depolama Alanına erişmesine izin vermek için, Firebase konsolunda izinler ayarlamanız gerekir. Firebase konsolunda Develop sekmesinin içinde Storage alanınız açınız.  Aşağıda gösterdiğim RULES sekmesini açınız

 RULES sekmesine aşağıda kodu kopyalayıp yapıştırın. Böylelikle Firebase deoplama alanına yazma ve okuma izni vermiş olacaksınız.

3- Android Uygulama ve Ayarların Oluşturulması

Firebase kurulumunda belirtiğiniz paket ismini kullanarak Android projesi oluşturalım. Projenizin ana dizininde bulunan build.gradle dosyasını açıp, dependencies kod bloklarının arasına aşağıda kodu eklemelisiniz.

Sonrasında app dizinin içindeki build.gradle dosyasını açıp, dependencies kod bloklarının arasına aşağıda kodu eklemelisiniz.

Son olarak app dizinin içindeki build.gradle dosyasını ilk satırına aşağıdaki  Google Services plugin kodunu ekleyiniz.

Diğer bir yanda da  AndroidManifest.xml dosyasında, dosya okuma ve internet izin kodlarımızı eklemeliyiz.

4-  Uygulamada Arayüz Kodlama

Uygulamada, cihazınızdan bir resim seçmek ve seçilen resmi yüklemek için  iki button’ a ihtiyaç duyulmaktadır. Yüklemek istediğiniz görüntüyü seçtikten sonra, resim uygulamada gösterilecektir.

5-  Activity Sınıfındaki  Kodlamalar

Arayüze yerleştirdiğimiz butonları işlevsel hale getirmeyi yapacağız. Arayüz elemanlarını tanımladık. Sonra telefondan resim seçmeyi sağlayan button arayüzünün metodunu yazdık.

6- Firebase Sistemine Dosya Yükleme

Şimdi görüntüyü Firebase’e yüklemek için ilgili yöntemleri uygulayabiliriz. İlk olarak,global alanda Firebase sınıflarını tanımlama işlememizi yapalım. Aşağıdaki kodları global alana ekleyin.

MainActivity sınıfındaki onCreate metodu içine aşağıdaki kodları ekleyin.

Son olarak upload butonuna tıklandığında  resmin yüklenebilmesi için  aşağıdaki uploadImage metod kodlarını ekleyin.

Projeyi çalıştırdığınızda  “yükleniyor” şeklinde resmin yüklediğine dair gelen bilgi görseliyle birlikte aşağıdaki gibi dosyamız yüklenecektir.

Kaynaklar

1- https://smality.com/restful-web-servisi-ile-post-ve-get-islemleri/

2-https://console.firebase.google.com

3- https://code.tutsplus.com/tutorials/image-upload-to-firebase-in-android-application–cms-29934

 

Bülten
Bültene abone ol

Bültene abone olarak yeni makalelerimden haberdar olun.