API & Library

Android Uygulamalarına Facebook Entegrasyonu

Uygulamanıza Facebook entegrasyonunu nasıl yapacağınızı, biliyor musunuz?

Mobil uygulama geliştiricileri sosyal medya ağlarının (Facebook, Twitter, Google+ vb.) API’lerini kendi mobil uygulamalarına entegre ederek, kullanıcıya kolaylıklar sağlamaktadır. Kullanıcı, mobil uygulama üzerinden sosyal medya hesaplarıyla giriş yaparak, kullanıcının duvarına yazı gönderme, profil bilgilerini gösterme, arkadaş listesini görüntüleme gibi birçok işlevi mobil uygulama üzerinden yerine getirebiliyor.

Ben size bu yazımda, bir Android uygulamasına Facebook API’sini entegre ederek, kullanıcının Facebook hesabına giriş, duvarına yazı gönderme ve profil bilgilerini gösterme işlemlerinin nasıl yapılacağını anlatacağım.

Proje uygulayabilmek için yapılması gereken adımlar şu şekildedir:

1- Facebook ayarları için Android uygulamasını imzalama
2- Android uygulamasıyla Facebook uygulamasını ilişkilendirme
3- Facebook API’sini entegre edeceğimiz Android uygulamasını oluşturma

Facebook ayarları için Android uygulamasını imzalama

Android uygulamamızın Facebook programıyla iletişime geçmesini sağlamak için yapacağımız ayarlardan ilki, Android uygulamamızı imzalamaktır. Android projemizi açıp, MainActivity sınıfının onCreate metodunun içine aşağıdaki kodu koyup, uygulamayı çalıştırıyoruz:

Logcat penceresinde KeyHash adındaki log bölümünde oluşturmuş olduğumuz hash bilgisini alıp, bir notepad dosyasına kaydedin. Bu hash bilgisini daha sonra Facebook uygulamasında kullanacağız.

keyhash

Android uygulamasıyla Facebook uygulaması ilişkilendirme

Android uygulamasıyla Facebook uygulamasını ilişkilendirebilmek için, developer facebook sayfasından, yeni bir Facebook uygulaması oluşturmamız gerekir. Bu sayfayı açtıktan sonra, Add New App düğmesine tıklıyoruz.

faceApp

Üstteki ekran görüntüsündeki Android simgesini seçiyoruz. Sonrasında, aşağıda gördüğünüz ekran görüntüsünde yer alan Create New Facebook App ID düğmesine tıklayacağız.

create

Son olarak açılan pop-up ekranda uygulama kategorisini belirleyip, Create App Id düğmesine basıyoruz. Böylelikle Ornek API Uygulama adlı Facebook uygulamamızı oluşturmuş olduk. Şimdi sırada Android uygulamamızı, Ornek API Uygulama adlı Facebook uygulamamıza tanıtmak var.

Developer Facebook sayfasının üst menüsünden My Apps’e tıklayıp, Ornek API Uygulama isimli uygulamamı seçiyorum.

faceUygulama

Sonra üstte görünen sol menüden Settings bağlantısını açıyorum.

addplatform

Üstteki ekran görüntüsünde kırmızı kare içine aldığım “Add Platform”u seçip, açılan pencerede Android simgesini seçiyoruz. Böylelikle, Ornek API Uygulama adlı Facebook uygulamamızla Android projemizi ilişkilendirmek için asıl ayarları yapacağımız bölümü oluşturmuş olduk.

Şimdi Android projemizle ilgili bilgileri bu platforma ekleyelim. Aşağıda göreceğiniz üzere, Google Play Package Name alanına Android projemizin paket ismini; Class Name alanına, Facebook ile ilgili işlemleri yapacağımız sınıf ismini (paketismi.sınıfismi şeklinde olmalı), Key Hashes alanında daha önce oluşturduğumuz hash değerini koyduk.

android

“Save Changes” düğmesine tıklayarak yaptığımız ayarları kaydediyoruz.

Böylelikle Facebook uygulamamızı oluşturduk. Menüdeki “My Apps” bölümünden oluşturduğumuz uygulamayı seçtiğimizde, uygulamanın özelliklerini barındıran sayfa açılacak. Buradan Facebook App ID’yi kopyalayıp, bir notepad dosyasına kaydedin. Daha sonra Facebook App ID’sini Android uygulamasıyla Facebook uygulamasını ilişkilendirirken kullanacağız.

facebookAppId

Facebook API’sini entegre edeceğimiz Android uygulamasını oluşturma

Android Studio IDE’sini kullanarak yeni bir Android uygulaması açalım. Oluşturmuş olduğumuz Android uygulamasında, kullanıcının; Facebook hesabına giriş, duvarına yazı gönderme, profil bilgilerini gösterme gibi işlemleri yapmak istiyorsak, Facebook SDk’sını projemize eklemeliyiz.

Bu işlem Android Studio’da çok basit bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun için build.gradle dosyasını açıp, dependencies içine

kodunu eklemeniz yeterlidir.

facebooksdk

Şimdi ise, Android programlama yaparak, kullanıcının; Facebook hesabına giriş, duvarına yazı gönderme ve profil bilgilerini gösterme işlemlerinin nasıl yapılacağını anlatacağım.

Projeyi indirerek kodları içinde yorum satırlarındaki açıklamaları okumanızı sizden rica edeceğim:

Github

 

Sonuç

Gördüğünüz üzere, bir Android uygulamasına Facebook işlevsetini eklemek, son derece kolay bir süreç.

logout   login  send post

Bir sonraki yazımızda sizlerle uygulamamızı Twitter ile konuşturacağız. O güne dek iyi kodlamalar!

Kaynaklar:

http://sunil-android.blogspot.com.tr/2013/08/facebook-integration-with-android-app.html

http://www.androidhive.info/2012/03/android-facebook-connect-tutorial/

Açılış görseli: Pixabay (CCO Public Domain)

Bülten
Bültene abone ol

Bültene abone olarak yeni makalelerimden haberdar olun.

4 Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir