UI/UX

Android Wear Uygulama Geliştirme

Teknoloji geliştikçe kullanıcının yaşam konforunu arttıran cihazlar üretilmektedir. Bu anlamda bir çok işleve sahip akıllı saatlerde çokça kullanılmaktadır.

Bu makale Android Wear cihazlarında kullanılabileceğiniz Android uygulamaları nasıl geliştireceğimizi örnekleyerek anlatacağım.

Örneğimizin ekran görüntüsü:

Android Wear Proje Oluşturma ve Çalıştırma

Android Studio’da File-> New Project sekmesini seçtiğiniz açılan pencerede Wear OS alanını seçmelisiniz. Size akıllı saatte kullanacağınız örnek tema şablonlarından Blank Activity seçebilirsiniz. Sonrasında proje ismini belirleyerek projenizi oluşturabilirsiniz.

Projenizi çalıştırmak istediğinizde kullanabileceğiniz akıllı saat emülatörleri bulunmaktadır. Tools-> Device Manager sekmesini seçtiğinizde Create Device ile emulatör oluşturma sayfasını açmalısınız. Bu sayfa da Wear OS sekmesini seçmelisiniz. Android Wear cihaz emülatörlerini birçok şekil ve boyutta listelendiğiniz göreceksiniz. Bir tanesi seçerek oluşturup çalıştırabilirsiniz.

Eklenmesi Gereken Kütüphaneler

Belirteceğim kütüphaneler Wear OS şeklinde projenizi oluşturduğunuzda Android Studio tarafından otomatik tanımlanmaktadır. Fakat ön görünüz olması açısından belirtmek de fayda var. Projemin app dizinin altındaki build.gradle dosyasını açıyoruz. Dependencies kod bloklarının arasına aşağıdaki kodu yerleştirerek Android Wear kütüphanelerini yüklüyoruz.

Android Wear Layout Yapıları

Android Wear cihazları birçok şekil ve boyutta gelir. Wear cihazlarda Square ve Round ekranları bulunmaktadır. Mobil cihazlara Android uygulama geliştirirken çoğu zaman arayüz alanını belirlerken ConstraintLayout kullandık.Android Wear uygulamanızın arayüz çerçevesinde ConstraintLayout kullandığımızda ekranımız çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.

Round ekran tipinde görüldüğü üzere yazının bir kısmı gözükmemektedir. Bu sorunun çözümü Wear OS cihazları için oluşturulmuş BoxInsetLayout layout yapısı ile arayüz çerçevesini oluşturmaktır. Örnek kod;

Android Wear’da Listeleme

Android mobil cihazlara uygulama geliştirirken kullandığımız Java ya da Kotlin dillerindeki mantığı aynı şekilde burada da kullanacağız. Örneğimizde isimlerin listeleme işlemi yapılmaktadır. ArrayAdapter ve ListView birlikte kullanarak dizideki isimleri listeleyelim.

BoxInsetLayout yapısını kullanarak oluşturduğumuz arayüz kodlarımıza bakalım.

Uygulamanın Google Play’de Gösterilmesi

Uygulamanızı yüklediğinizde Google Play Wear App(Saat Uygulamaları) kategorisinde gösterebilmeniz için AndroidManifest dosyasına aşağıdaki kodu eklemeniz gerekir.

Böylelikle  Android Wear uygulamasını nasıl geliştirebileceğimizi görmüş olduk.

 

Bülten
Bültene abone ol

Bültene abone olarak yeni makalelerimden haberdar olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir