Veritabanı & Web Servis

Android’de Realm Database Kullanımı

Yazılım projelerinde planlama çalışmaları yapılırken projeye uygun veritabanını seçmek çok önemlidir.
Bu makalede; tüm platformlarda kullanılabilen, hızlı ve SQLite yapısının alternatifi olan Realm veritabanını Android uygulamada nasıl kullanabileceğimizi anlatacağım.

Örnek uygulamamızı inceleyelim.

Realm Database Nedir?

Swift / Objective-C (iOS), Java / Kotlin (Android), C#, and JavaScript yazılım yapılarının tamamında kullanabilen veritabanıdır. Realm ‘in performansı SQLite gibi veritabanı yapılarından daha yüksektir. Çünkü Realm MongoDB alt yapısını kullanmaktadır. Bildiğiniz üzere MongoDB veritabanı yapısı daha çok büyük projelerde tercih edilmektedir. Bu doğrultuda Realm veritabanı da büyük projelerde, SQLite ise az veri içeren projelerde tercih edebilirsiniz. Bu konuda fikir edinmek için sorgu hızıyla ilgili karşılaştırma grafiğini inceleyebilirsiniz.

1-Projede Gerekli Bazı Ayarlar

  1. Projenizin ana dizinindeki build.gradle dosyasını açmalısınız. dependencies blogları arasına aşağıdaki kodu ekleyerek Realm kütüphanesini yüklemelisiniz.
  2. Projemin app dizinin altındaki build.gradle dosyasını açıyoruz. plugins blogları arasına aşağıdaki kodu eklemelisiniz.
  3. AndroidManifest dosyamıza ekleyeceğimiz ayarı diğer adımlarda bahsedeceğim.

2- Java’da Realm Veritabanı Kullanımı

İlk öncelikle kullanacağımız veritabanı tablosunda hangi tiplerde veriler içereceğini tanımlamamız gerekir. Tablodaki veri tiplerini tanımlama RealmObject sınıfından faydalanarak yapılır. Örneğimizde Student adında bir sınıf oluşturduk. Bu sınıfı da RealmObject yapısından kalıtım aldık. Student sınıfında tanımlanan değişkenler artık tablodaki veri tipleridir.

Realm veritabanıyla alakalı bazı konfigürasyonları yapmamız gerekmektedir.  Bunun için RealmApplication adında bir sınıf oluşturup Application yapısından kalıtım yaptım.

Sonrasında AndroidManifest dosyamızda application tag özelllikleri arasına android:name=”.RealmApplication” tanımlamasını eklemeliyiz. Böylelikle uygulama çalışır çalışmaz RealmApplication sınıfını tanıyabilecek.

Veritabanına veri ekleme, güncelleme ve silme yazılabilir eylemdir. Realm’ de yazılabilir sorgu tipleri çalıştıracaksak beginTransaction ile koda başlayıp, sorguyu yazdıktan sonra da commitTransaction ile sonlandırmayı yapmamız gerekir.

3- Arayüz kodlama

Son olarak tasarım kodlarımızı yazalım.

Tüm proje kodlarına github linkinden ulaşabilirsiniz.

Bülten
Bültene abone ol

Bültene abone olarak yeni makalelerimden haberdar olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir