API & Library

Apk Uygulama İçi Güncelleme [In-app Update]

Yazılım işlevlerini kullanıcıyı yormadan yaptırabilmek çoğu zaman olumlu geri bildirim almanızı sağlar.

Bu makale Android’de in-app update yapısını uygulayarak kullanıcıların kolay bir şekilde uygulamayı güncellemelerini örnekleyecektir.

Uygulamanızda güncellemeleri görüntülemek için iki yöntem bulunmaktadır.

1- Flexible

Kullanıcıya uygulamayı güncellemek isteyip istemediğini pop-up pencere görüntüsüyle sorar. Kullanıcı güncellemeyi kabul ederse arka planda indirme işlemini yapar. Örneğin, kullanıcıları uygulamanızın yeni bir özelliği denemeye teşvik etmek isteyebilirsiniz.

2- Immediate

Immediate, kullanıcının projeyi kullanmaya devam edebilmesi için uygulamayı güncellemesi gerektiren durumlarda uygulanır. Immediate, uygulamanızın temel işlevlerinde kritik durumlar olduğunda kullanılır. Örneğin, güvenlik zafiyetinin önlenmesi.

Güncellemeyi Başlatma Durumları

Hangi durumlarda güncellemeyi başlatmamız gerektiğini anlatan 2 tane sinyal bulunmaktadır.

  • Priority: Google Play Developer API’si, her güncellemenin önceliğini belirlemenize olanak tanır. Örneğin, güncelleme önceliğini ayarlamak için küçük UI iyileştirmeleri, performans iyileştirmeleri ve kritik güvenlik güncellemesi gibi stratejiler belirleyebilirsiniz. Google Play, önceliği belirlemek için 0 ile 5 arasında bir tamsayı değeri kullanır. 0 varsayılan ve 5 en yüksek önceliktir.
  • Staleness: Kullanıcının bir güncellemeden en son haberdar edilmesinden bu yana ne kadar zaman geçtiğini de kontrol etmek isteyebilirsiniz. Örneğin, kullanıcı güncellemenin yayınlanmasından sonraki 30 gün içinde uygulamayı güncellememişse Flexible tetiklenir ve 90 günden uzun olmuşsa Immediate

In-app update yapısını projemizde kullanalım.

1-Proje Ayarları

Android Studio Ide ile oluşturduğum projemin app dizinin altındaki build.gradle dosyasını açıyoruz. Dependencies kod bloklarının arasına aşağıdaki kodları yerleştirerek  Google Play Core kütüphanesini yüklüyoruz.

2- In-app update uygulama

Uygulamayı kolaylaştırmak için ihtiyacımız olan her şeyi ayrı bir dosyada (InAppUpdate.kt) oluşturacağım ve ardından güncellemeleri kontrol etmek istediğimiz Activity sınıfında kullanacağız.

Benim oluşturduğum dosya ismi InAppUpdate.kt’dir.

InAppUpdate.kt dosyasını Activity sınıfında kullanalım.

Kaynaklar

1- https://developer.android.com/guide/playcore/in-app-updates

2- https://proandroiddev.com/in-app-update-d83bb484797f

Bülten
Bültene abone ol

Bültene abone olarak yeni makalelerimden haberdar olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir